Posted by: Ibrahim | 13/12/2009

Of Practicality

During my visit to Kelantan last year, I noticed one thing that is identical to Brunei:

Some Billboards in Kelantan

The shops have Arabic fonts as their sign. So do the ads.

And Kedah just happens to be like them (After PAS takes over)

A billboard in Kedah

I don’t like the idea of changing the conventional, well-versed romanised Bahasa Malaysia script to jawi/arabic fonts. Of course those days people use jawi, but still it isn’t the original form.

If we really want to get back to basics – ‘preserving identity’, learn sanscrit.

If we want to look more ‘islamic’, learn arabic instead.

Last time, a mosque at my place produced a D.I.Y Solah Prayer (a manual) in full jawi script. I was thinking that they have the best intention at heart, but the worst implementation at hands. I wonder how many people are able to read jawi the way they read it in romanised script. Don’t they understand hadeeth:

From Anas, the Prophet said, “Make things easy and do not make them difficult, cheer the people up by conveying glad tidings to them and do not repulse (them).” -Narrator: Al-Bukhari and Muslim.

Advertisements

Responses

  1. Kenapa sebegitu sekali sikap anda terhadap Jawi ?
    Hak untuk memilih.

    Tak ada kaitan langsung sama ada Jawi dah out of date atau apa apa lah alasan saudara .. Lebih-lebih lagi, Jawi bukannya susah dibaca .. Susah lagi tulisan Cina ! Barang siapa yang tak reti baca Quran maka dia tak akan boleh baca Jawi … Semudah itu ! Dan orang Melayu yang tak dapat baca Quran, maka entahlah apa nak jadi ..
    Orang Melayu yang baca Quran, tapi tak faham satu perkataan Arab pun. Dan orang Arab yang boleh membaca Quran, dan tak paham sepatah jawi pun. Impracticality.

    Lagipun kalau dah timbul isu ” ramai tatau jawi “, maka inilah caranya untuk mereka kembali kepada Jawi !!
    Perlukah? Apakah kelebihannya? Sepatutnya kembali kepada Islam, bukannya Jawi.

    Tambah pula, nenek moyang kita sekaliannya mula pandai membaca dan menulis adalah kerana JAWI !! Bukannya kerana sanskrit, kerana sanskrit hanya boleh ditulis dan dibaca dan DIPELAJARI oleh pendita Hindu dan Buddha sahaja … Rakyat Jelata ketika itu dilarang menulis dan membaca dan MEMPELAJARI sanskrit kerana halangan kasta ( Brahmin ) .. Maka, mana mungkin kalau nak back to basic kena blaja Sanskrit ! Saper ajar lu sejarah ni brader ???
    “Bahasa Sanskrit telah banyak mempengaruhi bahasa Melayu apabila bahasa Melayu berada di peringkat kuno, iaitu pada peringkat sebelum bahasa Melayu mencapai zaman klasik pada zaman Kesultanan Melayu Melaka yang Bahasa Melayu telah mengalami zaman kuno antara abad ke-7 dan abad ke-13.” ( Wikipedia/Bahasa_Malaysia )

    Perumpamaan terbaik, dalam sains, dalam menamakan spesis, saintis gunakan bahasa Latin. Bahasa yang dah pupus dalam dunia. Kenapa masih pakai bahasa pupus ? Takder orang dah dalam dunia ni yg cakap Latin ! Bahasa tuh dah pupus 2000 tahun dulu. Yang tinggal hanya kamus ! Habis tu kena BARAT masih beria ia nak popularkan ia ? Saudara pikir lah mengapa .. dan bandingkan pula dengan Jawi …
    Sebab masih ada kepentingan.

    p/s : Clue nyer –> Soal jati diri la brader !! Lu ada jati diri ka ?
    Talking about identity, what a nice name and, practical email address.

  2. i guess certain people would rather to be defensive than acknowledging the truth.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: